Ingrediƫnten (voor 4 personen)
Voor het vlees:
500 gram Livar Lendefilet
2 el Franse mosterd
2 el honing
1 sinaasappel
1 el verse tijmblaadjes
50 gram boter
Voor de jus:
50 gram boter
50 gram bloem
200 ml bouillon
Benodigdheden
Ovenschaal, braadpan
Bereiding
Verwarm de oven voor op 175 graden. Boen de sinaasappel schoon en rasp de schil. Je hebt de rasp van een have sinaasappel nodig. Zorg dat je alleen het oranje van de schil raspt: het wit geeft een bittere smaak. Maak een marinade van de tijmblaadjes, mosterd, honing, sinaasappelrasp en 1 eetlepel sinaasappelsap. Dep het vlees droog en smeer het royaal in met de marinade. Laat in een kom in de marinade minimaal een uur afgedekt in de koelkast staan. Een hele nacht mag ook.
Haal het vlees uit de koelkast en laat minstens 30 minuten op kamertemperatuur komen. Verhit driekwart van de boter in de braadpan en braad de Livar Lendefilet rondom aan. Vet ondertussen een ovenschaal in met de rest van de boter. Leg het vlees in de ovenschaal en bewaar het braadvocht voor de jus.
Plaats het vlees in de oven en braad het in 35 tot 45 minuten gaar. Haal daarna de ovenschaal uit de oven en dek af met aluminiumfolie. Laat de Lendefilet nog 10 minuten rusten alvorens je het aansnijdt. Het vlees is nu klaar om op te dienen.
Maak ondertussen de jus door het braadvocht aan te maken met een roux. Een roux maak je heel eenvoudig: smelt de boter in een pan en voeg daarna de bloem toe. Bak het geheel totdat de bloem gaar is en een beetje bruin kleurt. Voeg bouillon toe totdat de gewenste dikte bereikt is. Voeg het bewaarde braadvocht toe en breng de jus eventueel op smaak met peper en zout.
Serveren
Snij de Livar Lendefilet voor de helft aan en presenteer het geheel op een mooie schaal met wat takjes tijm als garnering. Serveer de jus ernaast. Lekker met gebakken aardappeltjes en rode kool.