Ingrediënten (voor 8 broodjes)
1 kg Livar reepjes naturel
8 pitabroodjes
1 kropsla
2 rode uien
Boter of olie om in te bakken
Voor de Griekse kruidenmix
1 ½ tl
gedroogde oregano
1 tl gedroogde peterselie
1 tl gedroogde tijm
1 tl komijnpoeder
1 tl knoflookpoeder
1 tl paprikapoeder
¼ tl gerookte chilipoeder
¼ zwarte peper
¼ tl kaneel
½ tl zout
Voor de tzatzikisaus
200 gram Griekse yoghurt (10%)
2 el mayonaise
3 teentjes knoflook
1 komkommer
15 gram verse muntblaadjes
1 theelepel gedroogde bieslook
Versgemalen peper en zout
Bereiding
Maak de Griekse kruidenmix door alle specerijen te mengen. Voor dit recept heeft u naar smaak 1 á 2 eetlepels van de mix nodig. Bewaar de rest in een afsluitbaar potje voor een volgende keer.
Doe de reepjes in een kom en roer de kruidenmix er goed doorheen. Laat de smaken even inwerken. U kunt dit ook de avond ervoor doen. Zet de reepjes dan tot gebruik afgedekt weg in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 graden en bak de pitabroodjes totdat ze de gewenste krokantheid hebben. Bak de reepjes in een koekenpan met een beetje boter of olie mooi bruin.
Maak ondertussen de verse tzatziki. Doe in een ruime kom de Griekse yoghurt, mayonaise en de bieslook bij elkaar. Pers de teentjes knoflook erboven uit. Hak de munt grof (houd een paar blaadjes apart als garnering) en voeg deze ook toe. Snijd de komkommer in de lengte doormidden en verwijder de zaadjes met een lepel. Rasp de komkommer en doe ook deze in de kom. Roer alles goed door elkaar. Breng op smaak met peper en zout en garneer met de muntblaadjes.
Snijd een reepje van de broodjes af zodat u ze gemakkelijk kunt vullen. Beleg elk broodje met een paar blaadjes sla en vul ze met het reepjesvlees. Garneer met de rode uit en een flinke lepel tzatziki. Lekker met een Griekse koolsalade.
Variatietip 1
Vervang de Griekse kruidenmix door Italiaanse kruiden. Serveer de reepjes met een frisse pestosaus: Meng 3 el olijfolie, 2 el citroensap, een geperst teentje knoflook en 2 el pesto door 250 gram magere kwark. Garneer met kappertjes. Lekker met tomaten-mozzarella salade.
Variatietip 2
Maak een Mexicaanse kruidenmix van 4 tl paprikapoeder, een halve tl cayennepeper, een halve tl zout, 1 tl knoflookpoeder, 1 tl komijn en een snufje zwarte peper.
Serveer de Mexicaanse reepjes met een zelfgemaakte guacemole. Prak hiervoor 2 avocado’s en schep deze om met 2 el crème-fraiche. Voeg er een gesnipperde rode ui, het sap van ½ limoen, 2 tomaten in blokjes (zonder zaadjes) en 2 fijngesneden jalapeno pepers uit pot aan toe. Breng op smaak met peper, zout en gemalen chilivlokken. Lekker met een maiskolf en gepofte aardappel.